http://masihmencaricahayasebenarislam.blogspot.com

Saturday, October 30, 2010

Jalan Kita (^.^)


Jalan Kita

Jalan..
Jalan hidupku..
Jalan hidupmu..
 Tak Seperti yang kita sangkakan

Kita inginkan 'Bahagia' :D
Tapi yang mendatang 'Duka' :(

Kita inginkan 'Tawa dan Senyuman'
Tapi yang mendatang hanya 'Tangisan'


Duhai Hati yang mudah mengeluh,

Dalam 'Kesakitan'
Ada 'Kebahagiaan'
 Dalam setiap 'Tangisan'
Ada 'Keinsafan'

Duhai Hati yang mudah lupa,

Tika saat berduka
Ingatkah kau pada Sang Pencipta??

Ingatkah kau Dia Maha Pendengar?
Ingatkah kau Dia Maha Penyayang?

Bersujudlah..
Bersujudlah pada Dia yang Maha Mengasihi

Kuatlah Sahabat
kerana 
Tuhan kita MAHA KUAT!!

-Dr.Al-FaruQ- :)

Sayang Semua Kerana Allah..

wslm :D

Friday, October 29, 2010

Tashiru_ SMS: Satukan Muslim Sedunia

BEsT.. :)

Satukan Muslim Sedunia

Album : Optimis Saja Lah
Munsyid : Tashiru feat: Ebith Bit E
http://liriknasyid.com


(Tashiru):
Aku tertunduk malu
Terdiam daya upaya
Aku terhentak lesu
Kala derita melanda

Di hati negeri sana
Deru, peluru dan darah
Menjadi saksi segala
Kerap perjuangan...

Jauh dari lubuk hati, inginnya ku serukan
Senandung perdamaian, mengumandangkan keadilan

Bukalah pintu hati
Peduli pada sesama
Membantai kezaliman, hancurkan kemunafikan

Reef:
Satukan Muslim Sedunia
Kuatkan ikatan ukhuwah
Hilangkan duka lara yang melanda saudara seiman
Satukan Mukmin Sedunia
Rapatkan barisan ummah
Bebaskan negeri islam, dari segala keangkuhan

(Ebith Bith E):
Scommencez avec... Bismillah
Kita sebut asma Allah
Satukan niat, semangat ukhuwah Islamiyah
Muslim di dunia kan terasa indah
Kesampingkan perbedaan berjuang fissabilillah

Muslim bersaudara, muslim bersama-sama
Muslim bagaikan tubuh dan anggotanya
Satu bagi yang terluka
Maka bagian yang lain ikut merasakannya

Satu kata, satu makna, satu wacana
Berteduh dalam satu bendera
Islam sebagai cahaya
Nabi Muhammad panutan kita
Allah tujuan akhir semua...

Hidup ini memang perjuangan
Saling bantu ringankan beban muslim seiman
Saling mendoakan
Jabatkan tangan silaturrahim
Berjuang kita ulurkan tangan

Lailahailallah... Lailahailallah... Lailahailallah... Lailahailallah...







Tuesday, October 19, 2010

Saya Suka Edcoustic :)


Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..


Salam'alayk..

Edcoustic...Edcoustic...

Siapa yg tau mesti Like Like Like kumpulan Nasyid dr Indonesia nie.. <3


Selalu kita dengar Muhasabah cinta dan sebiru hari ini..

The Fact is that banyaakk sangat lagi nasyid2 mrk yang best!!

Hayatilah!!
Masa awal2 nak berubah kepada yg baik tue..susah sangat nak buat pilihan..

"Tapi Kalau kita takut nak membuat Pilihan..Kita takkan kenal siapa diri kita"


p/s:Carik video sendiri kat Youtube yer..


Di Persimpangan Aku Berdiri

Album : Menjadi Diriku Repackage
Munsyid : EdCoustic
http://liriknasyid.com


Cukuplah...
kusimpan semua ceritaku
yang dulu

Tentangku...
tentang apapun yang membuatku
tiada berarti

Di Persimpangan aku...
berdiri
membisu
harus kuputuskan
kemanakah ku melangkah...

Reff : Jangan lagi
usikku meski aku tak tau
kemana lagi aku berlari
kejar harapan
yang sempat mengelam
biarkanlah
kuhidup dengan nafas yang baru
nafas yang menyimpan kedamaian
di persimpangan
aku berdiri

Cukup Januari kemarin kutinggalkan
kelamku...
tentangku
dan masa lalu yang membuatku
tiada berarti



--------------------------------------------------------------------------------------------------

Sometimes Manusia nie..die akan berubah if something terjadi pada diri mereka..

But if that 'something' dah disappeared..adakah kita akan balik semula kepada yg dulu??

Berubah

Album : Masa Muda
Munsyid : edCoustic
http://liriknasyid.com

Berubahkah aku hanya bila ada sesuatu
Terus aku pulang pada sikap sebelum kuberubah
Hanya sekedar sesuatu tak berapa lamapun itu
Jarang kuterendap dalam sikap dimana kuberubah

Reff :
Tuhan aku hanya manusia
Mudah berubah lagi dalam sekejap
Tuhan aku ingin berubah
Dan kubertahan dalam perubahanku

Lagu/lirik : Deden Supriadi

-------------------------------------------------------------------------------------------------

huhu..even Remaja Peduli pun Best!!


Remaja Peduli

Album : Masa Muda
Munsyid : edCoustic
http://liriknasyid.com


Halo kawan, sahabat muslim tercinta
Kita sambut kemenangan bahagia
Mari kawan, ikutlah bersama kami
Membela risalah Islam didunia

Remaja peduli pintar dan mandiri
Giat berprestasi kupersembahkan untuk Illahi
Bersatu berjihad dalam dakwah Islam
Diatas panji Al Qur'an dan as Sunnah

Lagu/lirik : Deden Supriadi

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sukaaa lagu nie!!


Sendiri Menyepi

Album : Muhasabah Cinta
Munsyid : Edcoustic
http://liriknasyid.com



Sendiri Menyepi

Sendiri Menyepi..

Tenggelam dalam renungan

Ada apa aku seakan kujauh dari ketenangan

perlahan kucari, mengapa diriku hampa…

mungkin ada salah, mungkin ku tersesat,

mungkin dan mungkin lagi…

Oh Tuhan aku merasa

sendiri menyepi

ingin ku menangis, menyesali diri, mengapa terjadi

sampai kapan ku begini

resah tak bertepi

kembalikan aku pada cahayaMu yang sempat menyala

benderang di hidupku..

Perlahan kucari, mengapa diriku hampa

mungkin ada salah mungkin ku tersesat,

mungkin dan mungkin lagi

Oh Tuhan aku merasa..

sendiri menyepi…

Ingin ku menangis, menyesali diri, mengapa terjadi

sampai kapan ku begini

resah tak bertepi

kembalikan aku pada cahayaMu yang sempat menyala

Oh Tuhan aku merasaaaaaaaa……

seeeeendiri….aku merasa sendiri..

sampai kapan begini

resah tiada bertepi…Ooohh..

Kuingin cahyaMu

benderang di hidupku..


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Banyak sangaat lagi..Jepun pun ada..KamiSama..best best best :)

p/s: Nak mengajak kawan2 semua..

kalau dengar nasyid @ lagu..

fahamkan lirik dulu..baru BEST..

Baru dapat Manfaat..

kalau dgr je..without knowing what it means..

Ibarat kita makan spaghetti..

tapi hakikat sebenarnye mee spaghetti tu CACING..

Tapi ape kesahkan..

Bentuk macam mee spaghetti..

Sedap mcm Spaghetti..(eiiuw)

but last2 buat sakit perut..

Tersalah makan..


haha faham ke??faham2 kanlah sendiri :p

May Allah Bless All of us in every single itsy bitsy things we do..Ameen..

Wasalam

Sunday, October 17, 2010

Hanya mampu tersenyum :)




Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk..

Allah Maha Pemberi Ilham..

Dia Pemberi Ilham kepada hamba-hambaNya..

Andai bukan Takdirmu untuk diilhamkan..

Maka..

Ilham Tuhan Yang Maha Pengasih tidak akan menjenguk apatah lagi turun kepada HambaNya..

Si Penaip rasa i'm one of those 'Hamba-hambaNya' yang tidak diberi Ilham :p

Nak minta maaf..

Si Penaip tak istiqamah(berterusan) dalam menaip di blog nie..

Nak kata Busy..ade je org2 busy post kat blog..huhu..

Tapi apa2 pun..

Blog nie bkanlah suatu kewajipan..'Priority' Si Penaip banyaaakkk lagii..hehe..

ape2 pun nak bgtau about yg nak cerita pasal Pengembaraan upinah n ipinah tue..xkan dipostkan..atas sebab2 tertentu..

but..

Mafi mushkilla(no probs)..

InsyaAllah akan di'share' semasa ke semasa.. :)



"Knowledge Leads To Paradise..So Seek KNOWLEDGE ♥ "

May Allah Bless All of you in every single itsy bitsy thing you do..:p

Wasalam

Monday, August 2, 2010

Oh ye..


Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk..

Masih menulis about perjalanan dan pengalaman Si Penaip di Sinai..

Dahab..Ra'su Sidr..Turkey..

maaf masih dalam proses..

currently in Suria..hehe Syria..

nak bukak Facebook..tapi ade masalah..

ucapan kepada Semua..

Semoga Ramadhan kali ini dihargai dengan sebaiknya..

Mungkin ini Ramadhan yang Terakhir..

LOve You Because of Allah..

p/s: Sentiasa merindui kamu..kamu..dan kamu di Malaysia..Jordan..Mesir..Turkey atau dimana shj kamu..kamu..dan kamu berada..semoga ukhuwwah kita semua masih subur seperti dulu2..hehe..wslm..



Saturday, July 10, 2010

Pengembaraan Upinah dan Ipinah!!




Salam..

Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Alhamdulillah..

baru2 jugak Si Penaip balik drpd Alexandria..

Burn dah muke Si Penaip..

hehe..

Panas Mesir nie..

Ibu kata..kat Syria esok pun 44 degree celcius..

Waa..hot banget..

ibu pesan-->

"Panas Dunia je kak..belum panas NERAKA lagi.."

hehe terus jadi sejuk.. ;)

ade org tanye apsal dah lama tak on9..


hehe jawapannye..MALAS..sorry..

nk explore mesir sebelum balik..

so Pengembaraan upin dan ipin Si penaip seterusnya ialah ke..

jeng..jeng..jeng..

Dahab hingga ke Mount Sinai..

hanya 3 org je pergi termasuk si penaip..

dan tak lupa juga seorang Mushrif..

doakan perjalanan si Penaip dan sahabat2..

kepada sahabat2 yang sedang menghadapi exam..

Ma'at TaufiQ Wannajah..

:)


~Love you because of Allah~

Saturday, July 3, 2010

+_+


Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'Alayk semua!!

hehe dah lama x update blog..



Ape kabar kesihatan diri and iman semua?? :)

Si Penaip Alhamdulillah periksa final sem 2 dah kholas..

Alhamdulillah 1st year as a medical student Passed..berkat doa anda semua jugak nie..hehe~

tapi masih byk yg perlu diperbaiki..perlu men'CERMELANG'kan diri lagi.. ;)

Ramainye kawan2 Si penaip yg dh balik Malaysia..

and tak lama lagi jugak yg rapat2 ngan Si Penaip pun pulang ke tanah air TERCINTA..

Si Penaip akan pulang ke kampung sementara di Damascus,Syria lagi 18 hari..Hampir sepenuh hati meronta-ronta nk balik Malaysia..

But as always..it is called home when your family is there kn..kn??hehe

cuti awal2 haritue isek2 tgk Movie jerr..lg2 cerita jepun(best2)..hehe~

sepatutnye duk Mesir tgk cerita Mesir..tapi Si Penaip diperkenalkan dgn cerita Jepun and Korea..

bila fikir2 balik..byknye buang masa..

Astaghfirullah~~

So..tanya2 senior ape nk buat..

Pagi2 semalam Si Penaip,kak Ajlaa dan beberapa senior and kakak2 dirasat..berjalan drpd Mal'ab sampailah ke Beit Rayyan..jawuh tue..

Ibarat drpd Masjid negeri kat Shah Alam sampai ke station KTM Shah Alam..maybe kot..Atau lg jauh..Ataupun lagi dekat..ntahlaa..hehe

Tapi SERONOK..

pagi nie nk pergi Alex pulak..

dalam perancangan nk naik gunung Sinai time summer nie..sebab kwn kak Teah dr Mangalore,India..amek dentistry dtg..so die sebulan je kt sini..

Drpd duduk terperap mcm Koala Bear tiduurr jerr..baik Si Penaip explore..taun depan bile family dh pulang Malaysia..nak balik every year..so explore mesir awal2 laa..hehe :)

ape2 pun nasihat Si Penaip..jgn buang masa tgk movie jer..

kat sini leh ikut kelas menghafal..kelas tajwid..

hehe nasihat ntuk Si penaip terutamanya..

jom explore Mesir..hehe~

Berjalan.Mencari.Melihat.Mentafsir.Menghayati.Ciptaan.Allah.Yang.Teragung.


Love u Because Of Allah~ :)



Monday, May 31, 2010

Sabar..Sahabat.. :(




Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk..

Si penaip tgh sedih nie..

sangat2 sedih..

Si penaip yakin korang semua pun tgh sedih..

Jom solat hajat..

Jom doa non-stop..

Rasa malu sebab Mesir..lagi2 Mansoura..Dekat dengan Palestine..

lagi dekat jarak berbanding Malaysia dgn Palestine..

Mungkin angin dari sana pernah tertiup ke sini..

tapi Si penaip hanya masih mampu berdoa..


"Ya Allah berilah kekuatan kpd saudara2 kami yang sedang berjuang ke arah Palestine menempuh dugaan yang berada di hadapan mrk..

berikan kami kekuatan utk menerima berita2 ttg mereka..

kami di Mesir sgt hampir dengan Palestine..tetapi kami hanya mampu berdoa..

kekuatan mu'min pada doa mereka..Kau Perkenankanlah doa kami..

Pejuang Islam sedunia..!!

berdoalah tanpa Henti..Kemenangan Kita adalah Pasti..!!

kerana Kemenangan Islam janji Allah..

Takbir!!Allahuakbar!!"




Si Penaip berazam nak pergi sana..ke Palestine..

would you like to join me??

I Love you Because Of Allah..



Saturday, May 29, 2010

Life is Wonderful when I have Him.. (^_^)


Cinta pada 'Dia'..

Kekal

Cintakan 'dia' tidak bersandarkan 'Dia'..

Tidak akan Kekal..

'Dia' itu Allah..

Cintailah Allah..

Friday, May 21, 2010

kisah nyata azab kubur dan suara dalam bumi..

Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'Alayk..

Jom tgk video nie sampai habes..




Love u Because of Allah

Wednesday, May 19, 2010

Kawan2 Di Mesir..Jangan Jealous..hehe..




Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk..

Tadi masa tgh kemas2 bilik sbb ade tetamu nk dtg..(hehe)..Tiba-tiba dapat satu panggilan drpd sorang senior nie..

Akak Pos: "Assalamu'alaikum Farah..ade kat rumah ke??"

Si Penaip: "Wa'alaikum salam..Owh ade2..nk dtg ke?"

Akak Pos: "A'ah cpt tau bkak pintu nk kasi brg.."

Pintu Di buka...


Si Penaip:"Waaa...(sambil lompat2 gembira..hehe)


(yang tak tahannye kakak tu pun turut gembira jugak!)hehe..

Akak Pos: Tak Sabarnye nk tau ape dalam tue!!

haha..

Si Penaip: Alhamdulillah!!!Haa..nie Special tau..Dah sebulan lebih tunggu..

Bukak2 je..(jeng..jeng..)

2 buah buku>> Murabbi cinta dan Secangkih Teh Pengubat Letih oleh Ust.Hasrizal Abdul Jamil..



ok2 sesiapa yg Di mesir yg jealous sila bgtau yer..hehe..

Akak Pos: "Nak Pinjam satu!!"

dalam hati Si Penaip..Adoyaii..hehe(main2 je)..

terus beliau mengambil Murabbi Cinta..Tak sempat nk amek gambar masuk dalam blog..ish2..hehe ;) Jazakillah Akak Pos!!

Jazakillah wa khairan kathiran ya ukhti SALWA tolong poskan!!


Jazakillah wa khaiiran kathiran Modah tolong belikan!!

nnt balik kte belanja Ali yek..hehe..tapi kali nie modah drive..kite tak tau laa masih ingat cara nk drive ke tak..see you guys next year bln 7..insya Allah Biiznillah~

Anyway Kite tetap sayang kak Salwa even if you don't post this books..thx 4 the 'Adek comel'..hehehe..

p/s:Adek comel adalah tulisan kak salwa yer... ;)


Uhibbukifillah Abadan Abada..

p/s:Nak sangat2 jumpe korang..rindu org2 Di Malaysia,Syria n Jordan..hehe..Ingat kwn2 semua dlm doa yer..kalau ade umur yg panjang jumpe lg..kalau tak InsyaAllah fi jannah..Ameen~

p/s lagi:Akak Pos nama samaran..di 'cover' kan takut beliau malu.. :)


Love u Because of Allah



Monday, May 17, 2010

Inilah Bahagia...(^_<)



Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk kawan-kawan..

Daripada Shuhaib r.a., Rasulullah s.a.w., bermaksud:

"Sungguh menakjubkan urusan orang Mukmin. Sesungguhnya semua urusannya adalah kebaikan. Apabila mendapat nikmat, maka dia bersyukur dan itu kebaikan baginya. Dan, apabila ditimpa ujian(kesempitan),maka dia bersabar, dan itu kebaikan baginya"

Sedikit video utk di 'share'kan bersama..sila abaikan yg akhir2 tue..hehe..

credits to..

Adek


Atie





Hijjaz (Manan Ngah / Pahrol Md Juoi)

Lukisan Alam

Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitulah aturan Tuhan

Jadilah rumput nan lemah lembut
tak luruh dipukul ribut
Bagai karang didasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam sukar... hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang... awasi kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung KurniaanNya

Usah mengaharpkan kesenangan
Dalam perjuangan perlu pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan

Dalam diam... taburkanlah baktimu
Dalam tenang... buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
Dalam jiwamu itu
Di dalam jiwamu itu


Love u Because Of Allah..

Wslm

Sunday, May 16, 2010

Sekolah Kehidupan..(^_~)



Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem

salam 'alayk..

Post kali nie campur2..hehe~

Semalam Hari Murabbi..para Murabbi yg sgt2 dicintai..

Byknye pengorbanan dan nasihat yg x mungkin Si penaip lupakan..

Kenapa Si Penaip menggunakan perkataan Murabbi bkan Guru??..sangat beza ye..



Guru juga adalah pendidik..tapi mungkin terbatas pd Akademik sahaja..

Murabbi ataupun pendidik.

bukan sahaja mendidik about Akademik..

Murabbi juga mendidik dan memupuk hati untuk lebih mencintai Allah dan Rasul..dan juga mendidik kami supaya menjadikan Islam Is The Way Of Life..

Kalau guru anda semua seperti itu..panggillah mereka Murabbi..


Mungkin sesetengah org anggap Murabbi mcm biasa je..

tapi bg Si Penaip..Tak..mereka adalah insan yang sgt2 luar biasa..nak tau Murabbi si penaip macam mana boleh klik di sini..hehe..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Secara sedar ataupun tdk..mereka telah mendidik Si Penaip drpd seorang yg *tut* *tut*..kepada manusia yang lebih baik drpd *tut* *tut* :)

Alhamdulillah..

Masa F1 dulu..

masa mule2 masuk asrama..lagi2 Si Penaip nie jenis yg tak pernah berjauhan dgn family..

Menangis awi awi.. :) muallimah yang menjadi Mentor Si Penaip selalu pujuk..hehe manja bebenor..

ingat lagi dlu..masa bulan2 terawal..kami ade geng yang duduk dalam bulatan..

macam usrah la kan..geng kami duduk dlm bulatan sambil menangis sama2..hahaha~Sabo jelaa~

Dan Alhamdulillah hanya seorang je yg berjaya bertahan sampai tingkatan 5..haha..Siapa??

Si Penaip laa..haha..x sangke~bukan nak berlagak tapi kisah benar.. ;)

Ibu Si Penaip siap kasi anugerah Pelakon Terbaik to me cuz' Time F1 pnah nangis and cakap kat ibu and ayah..

"nak pindah skolah kalau tak nk bunuh diri!!"

..haha ok tu mmg lawak..such a Drama Queen..

tapi bila dah lama2 nangis tak nak tinggalkan skolah pulak..huhu ;)

macam2 sebenarnye ragam budak2 f1 nie..

ade yang wajib call parents 5 kali sehari mcm kita wajib utk solat 5 kali sehari..hehe..harap2 beliau tak bace post nie..heheh~

tapi tuelaa yg byk memberi semangat ialah para murabbi di skolah..

ingat lg masa 1st time kena "hempap" time F1 jugak..taukan istilah 'hempap' tu mcm mana?hehe


masa tue x tau lg benda yg Si Penaip alami tue 'hempap'..

ingat Si penaip nk meninggal dah..sebab isek2 sesak nafas and tak boleh bergerak..

mentor si penaip suruh baca Quran depan beliau..

Beliau ajar zikir2..hehe..lama2 senior bgtau rupanya Si Penaip kena Hempap..perkara yg agak biasa di asrama..

tuela Rasulullah mengajar kita tepuk tempat tidur 3 kali lepas tue baca Bismillah..lepas tue barulah naik atas katil..

bkan kita je tinggal kat muka bumi Allah nie..hehe~

Kalau kat sini (Egypt) baru tau kelebihan sunnah Rasulullah tue..

bkan utk mengelak kena 'Hempap' je..

utk mengelakkan makhluk yang bernama pepijat jugak..hehe..musim panas nie mcm2 kluar..

Lipas yg bermacam2 saiz ber'party' sakan kat dapur..macam Hari Raya..

kalau tolong kat dapur takpe jugak..hehe..

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Al-kisah..

Masa F2 dlu..Si Penaip malas sangat2..serious punye malas..ingat lagi markah Math 29 ke bwh..hurm teruk sangat..




Bila masuk F3..seorang Muallimah Mathematics dan juga pakar motivasi peribadi(hehe slalu crite masalah) telah muncul dalam hidup Si Penaip..

Beliau sangat Rendah hati..Berjiwa Besar..Kasih sayang beliau seperti seorang ibu..


1st time in my life Si Penaip jumpe yg btul2 lain drpd lain..

beliau nasihat Si Penaip tak henti2..kasi Semangat..Beliau tahu Si Penaip ada Potensi yang sgt tinggi..

Beliau lagi yakin tentang diri Si Penaip drpd Si Penaip sendiri..hehe~

Tup..Tup..

Alhamdulillah..berkat doa org sekeliling dapat 89 ke atas dalam Mathematics dan menjadi ahli Fanclub Mathematics and Science (tibe)~hehe..

sejak drpd tue baru semangat utk belajar naik semula..dan semakin suka blajar..

Muallimah jasamu takkan ku lupakan sampai bila2..


Bila fikir2 balik..kalau Allah tak hantar Muallimah tue..mesti Si Penaip tak minat Math sampai sekarang..hehe..

Syukran Ya Allah..

-------------------------------------------------------------------------------------------------
banyak sangat kalau nk imbas kenangan dengan muallimah2 dan muallim2..klakar pun ade...ingat tak kisah Aisyah B**** depan bilik Warden?haha~


-------------------------------------------------------------------------------------------------



Masa F4.... Mas dan Si penaip kena tegur ngan Muallimah Fara suruh buang chewing gum sebab makan time kelas..

yang tak puas hatinye..Modah stop kunyah so die tak kena tegur..sampai sekarang tak puas hati..hehe

Muallimah Nila..

org pertama yang memperkenalkan Si Penaip dengan kumpulan nasyeed english..

Outlandish-Look into My Eyes tentang Palestine..

start drpd tue baru boleh skit demi sdikit tinggalkan lagu Lagho..hehe~

------------------------------------------------------------------------------------------------

Muallimah Hanum Naqibah time F4..

bwk usrah kiteorg gi satu program nie..best awi awi..

kami antara org terawal jumpe Muadz time karier die baru2 nak naik..haha berlagak sebentar..jumpe Dakmie..xifu..best btul..



Muallimah2 yang selalu sabar dgn Si Penaip masa mula2 nk blajar menghafal Quran..

masa awal2 dlu lambat sgt nak menghafal..mereka tak putus2 ajar bmcm2 kaedah..hehe..

Akhirnya Alhamdulillah..Tapi mungkin tak selaju anda menghafal..hehe~
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ingat lagi seorang Muallimah mengingatkan kami..



"Jangan putus asa time solat walopon solat yang enti raser tuh x khusyuk..kter kne igt kter nih hamba Allah jer..BERUSAHA..jangan sesekali putus asa dalam menunaikan ibadah"


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kalau nak crita panjaaaang lagi...nanti takut korang tersengguk pule..hehe..

Conclusionnye..Jangan lupa doakan Kebahagiaan Dunia Akhirat Para Murabbi kita semua..

Jangan lupa call mereka bila free..ucap Thank You..hehe..

Jazakumullah wa khairan kathiran Ya Murabbi..



Love from Syari' semenoudi,Syari' Jihan,Mansoura...




LoVe You Because Of Allah.. <3

~WSLM~







Monday, May 3, 2010

Abdullah Khairul Azzam??





Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk!!

Sehat semua??

Periksa Final is just around the corner..

Doakanlah Kami ye..

2 hari yg lepas Abdullah Khairul Azzam jual tempe kat blok kami..(jangan jeles dong) hehe~


Sebelum tu die jual bakso..

:) :) :)

Hehe Apelah Si Penaip nie..

Tapi kami mmg nk berterima kasih awi awi kepada ikhwah2 Indonesia yg sanggup menjual tempe n bakso sampai ke Imarah(flat) kami..SYukran Jazeelan!!

Enough about the KeCeBe(Ketika Cinta Bertasbih).. ;)


hehe jom dengar sedikit tazkirah nk??

Ok Sebelum tue nk tny..

Siapa nk Iman die Sempurna??Angkat tangan!!


Si Penaip percaya mesti ramai yg tengah angkat tangan sambil tersenyum kan?? sebab rasa mcm kanak2..hehe~

Ok teruskan..

Mesti semua nk Iman dia Sempurna..betul tak?Tipulaa kalau x nk..

Kalau Iman x sempurna x dapatlaa kita semua masuk Syurga..

So..ini Tips drpd Ammar Bin Yasir..Salah seorang sahabat Rasulullah tercinta kita..

Ammar Bin Yasir:

3 Perkara yang barangsiapa melakukan kesemuanya akan menghasilkan kesempurnaan IMAN..

1)INSAF(Sentiasa rasa Bersalah pada Allah dan Rendah hati pada manusia)

2)MEMBERI SALAM kepada seluruh dunia

3)BERSEDEKAH di jalan Allah

Hehe..Tu saje Tazkirah pada Hari ini..

InsYaAllah akan bersambung lg.. Jika Diizinkan Allah utk Si Penaip Menaip lagi..


Love All Of You Because Of Allah :)

~Wslm~









Tuesday, April 20, 2010

Sekejap je..(^_~)


♥ ♥ Dalam Persahabatan mesti ada MERAJUK..kalau tidak..tiada wujudnya PUJUK..lets Forgive each other always..Ingat Allah pun MAHA PEMAAF..apatah lagi kita hambaNya..adakah kita lagi hebat drpdNya??huhu ♥ ♥

Friday, April 2, 2010

Curhat..



bunga fi gamaah(university)..cantikkan?Jika ya jgn lupa sebut 'Subhanallah'..huhu


Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk..

Asif(maaf) kalau dh lama x update..

maaf kepada yg selalu membaca@ yg sanggup mbaca blog x seberapa nie..huhu~

senanye nk luahkan something dr benak hati nie..mesti ade je yg pernah mengalami..seperti mana Si penaip mengalami..

waktu futur(lemah semangat)..Ya Allah lamanye waktu futur Si Penaip hehe~


Periksa Midsem lagi beberapa hari..skrang nie..pada waktu ini..baru ada semangat nk study hard awi2..

Jangan tiru sikap ini..sangat teruk..

Si Penaip dah luahkan hampir kpd semua org yg Si Penaip percayai..

Tapi percayalah kawan2..sebenarnya luahan itu terasa mcm dh terubat..tp hakikatnya TIDAK..

#Sebenarnya si penaip kalo menghadapi sst situasi..i like to investigate..why n how..(boleh pulak..hehe)

Si Penaip dapati hati nie senang nk lemah semangat kembali..


Sebab apa?

"Sebab Si Penaip Lupa nk cerita pd Yang Maha Pendengar..Lagi Maha Penyayang"

check punya check..rupanya..i must go back to the basic..

>>Solat macam mana..

>>Hubungan dgn Allah mcm mana..

>>Istiqomah(berterusan) tak dengan amalan2 yang kita selalu lakukan masa tgh semangat2 dulu??

>>Ingat tak target kenapa jd khalifah?

>>Tau tak apa sebab nk jadi doktor?(hehe)

memang dlu ada buat..

Rupa-rupanya kita kena sentiasa memperbaharui niat..memperbaharui target kita..

Rupa-rupanya betapa pentingnya konsep "Muhasabah diri" yang Rasulullah SAW suruh kita amalkan every day..

Drpd episod futur Si Penaip nie laa baru Si Penaip tau perkara nie..

"Itulah Manusia..dah Terkena baru tersedar.."

Tapi..

Kalau boleh yang di luar sana..jangan nk terkena dulu baru tersedar..bila dh dpt pengajaran drpd org lain..pandai2 laa yer..takut x sempat nk bertaubat..hehe~

terasa jugak sebenarnya Si Penaip..takpe post nie mmg khas utk Si Penaip..biar terasa sikit.. ;)


Kadang2 bila rasa Lemah..


Diri ini kembali bangkit kerana memikirkan saudara2 ku yang tercinta yang memanggil aku membantu mereka dlm kesakitan..


Tanggungjawabku sebagai saudara utk membantu mrk..


Aku mahu kesana..Kau kuatkanlah diriku ini Ya Allah..


HambaMu yang sering Lemah..TanpaMu aku Lemah..


Jauh drpdMu aku resah..


Cukuplah waktuku jauh drpdMu mengajarku erti perlunya rasa Cinta pdMu..


Terima Kasih Ya Allah..Ampunkan Dosaku Ya Allah..


Harap2..Semua dapatlah juga pengajaran drpd Episod kehidupan Hamba Allah yang Masih Belajar dan akan sentiasa Belajar drpd kesilapan nye..

Ma'attaufiQ Wannajah kepada seluruh umat Islam yang bakal @sedang menghadapi ujian..tak kira ujian berbentuk dlm kertas ke..atau ujian emosi ke..huhu~

Semoga Allah membimbing kita semua..Ameen..


uhibbukifillah..wslm..







Thursday, March 11, 2010

I'm Back!


Bismillah Ar-Rahman Ar-Raheem..

Salam 'alayk..

Ape kabar sahabat2 Si Penaip sekalian..

Maaflah kalau post2 Si Penaip sejak kebelakangan nie tak memberi apa2 manfaat..

Harap2 ada la kan..hehe

Hati nie susahkan nk jaga?

susah nk jaga drpd sifat dengki..sifat marah..

tapi dengan hati nie jugakla kita dpt merasa CINTA pd Allah..

Tadi bukak buku ayat2 cinta drpd Allah..

Terjumpa satu ayat dlm Quran Surah Al-Hajj ayat 78..Bismillah..

"Dan berjihadlah kamu di jalan yang sebenar-benarnya.Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama..."


Haa..tengok ayat nie..Allah telah memilih kita tau..

Cuma yang tinggal samada kita nk beriman dan mempercayai ayat nie sepenuh-penuhnye ataupun kite bace sekali imbas dan buat2 lupa..huhu~

Seriously memang renungan untuk Si penaip terutamanya dan juga kengkawan..

Alhamdulillah

I asked for STRENGTH and Allah gave me DIFFICULTIES
To Make me STRONG

I asked for WISDOM and Allah gave me PROBLEMS
To SOLVE

I asked for COURAGE and Allah gave me OBSTACLES
to
O
VERCOME

I asked for FAVORS and Allah gave me OPPORTUNITIES

MAYBE I NEVER GET WHAT I WANTED..

BUT I RECEIVED EVERYTHING I NEEDED..
------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok Uhibbukifillah..Wasalam

p/s:Tak Sabar nk jumpe Yam n Fad..Mesir memanggilmu..hehe~






Sunday, March 7, 2010

Saya Masih Hidup..Saya Masih Mencari Cahaya Sebenar Islam..

Ulat bulu Syria..hehehe~Subhanallah..



Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahman..

Assalamu'alaikum sahabat seperjuangan Si Penaip..

Iman anda Sehat?

Nk tny nie..Anda Masih hidup??hehe..Si Penaip yakin yang tgh baca nie mesti masih hidup..tapi adakah hati anda masih hidup??Sama2 renungkan..~

"Iman Manusia naik turun...Berdoalah pada Allah..Janganlah kita dimatikan ketika iman kita semua sedang menurun..Na'uzubillah.."

Hurm tiba2 terindu pulak pd shbt2 yang sedg berjuang di merata2 tmpt..sehat ke?..ingat ke kite lagi??hehehe~(mcm dh 10 thn x jumpe)..rindu muallimah n muallim kat skolah..kengkwn kat Malaysia lwt x muallim n muallimah kat skolah..??

Busy yek korg..tp kalo ade peluang gi skolah..silalah pergi..smpikan slm pd mereka yek.. :)
Sejak kebelakangan nie mcm2 berlaku..hati nie sakit awi awi..rs bersalah pd Allah..

Tapi Alhamdulillah..Parents yg tak jemu2 bg nasihat..kengkwn sekeliling yg sedia menegur..kakak2 senior yg supportive..hehe..Saya mampu untuk bangkit semula..InsyaAllah..
----------------------------------------------------------------------------------------------------

"Si Penaip ibarat org yg sedang panjat tangga..terjatuh..kerana tangga patah(hehe)..Tetapi org sekeliling menolong Si Penaip membina tangga yang baru utk Si Penaip..Alhamdulillah..Si Penaip kembali memanjat semula"

Jazakillah kepada sesiapa yang membantu..

Musafir Si Penaip kali nie byk memberi pengajaran..Alhamdulillah dpt bertemu dgn keluarga tercinta..Thx 4 everything korang..including Amalya..Baz..and iman too..Syria sgt2 best..byk sgt tempat bersejarah..BERSIH..toilet kat kedai2 pun bersih..kat masjid pon bersih..kalo btul2 nk tau ade ape kat sana..leh lah tgk blog kwn Si Penaip..Dr.Wani and Dr.Huda..huhu..~

p/s:Org arab sebut 'Suria'..kenkdg kalo korg sebut 'Syria' diorg x phm..cube try kalo x caye..hehe~

Nampak x menara tue?Dipercayai bhw Nabi Isa akan turun kat menara blkg kami tue..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bludan,Syria.
-------------------------------------------------------------------------------------------------















Oh yer..Si Penaip ade lagu best nk bgtau nie..Drpd kumpulan Wali Band-Mari Shalawat..carikla kat youtube yer..

Wali Band- Mari Shalawat

Shalatullah.. Shalamullah...

Ala..toha Rosullillah...
Shalatullah.. Shalamullah...

Ala yaasin habibillah...

..Tawassalna.. hibismilllah.....

Wabilhadi ..Rasullillah...
Wakullimuja Hidilllilllah...

Biahlilbadriya Allah...

Dari pada kita pacaran...

Lebih baik kita shalawatan...
Dari pada kita berduaan...

Nanti bakal di hasut setan...

...Awas jangan dekat - dekatan...

Kita kan belum ada ikatan...
Dari pada dekat - dekatan...

Mending kita shalawatan...

Bukan aku tak suka padamu...

Bukan aku tak mau padamu...
Tapi aku mau lihat dulu...

Setebal apa imanmu...

Sudah lah engkau lupakan...

Anggap saja kita Ta`arufan...
Sudahlah aku jangan kau pikirkan...

Mending kita shalawatan...




OKlaa Maassalamah..

Uhibbukifillah..

wasalam..